seetheportfolioof  
 
 

/ / / /

/ / / /

/ / / /

 

Proefkoken voor de koningin [Test cooking for the queen]


Client: Cuisine Culinaire Nederland
The design of a: book

BRONZE PRICE OUTPUT 10 [International Contest in Graphic
Design; 700 participants from 38 different countries]

EN This is a Jubilee cookbook for Cuisine Culinaire Nederland. In this
cooking club the amateur cooks aim to learn to cook professionally.
Some of the cooks explained that it was their dream to be able to
make the whole dinner just by only reading the title of the recipe
and the list of ingredients. However this wasn't always successful
and sometimes they had to sneak a peek. The design of this book is
based on this fact

This book has been made specifically for the semi-professional.
The pages in the book have a special line to fold the page along.
Using this, a cook can choose if he wants to cook without the
detailed steps and only have the list of ingredients. If he decides
to make a particular dish it is easy to fold the pages in a unique
way. In this way, a very hardworking cook will end over with a book
which has this special shape. This way of folding [dog-ear] will
get you quick to your favorite dishes.

Also, this cookbook has measurements in the back of the book.
Different cooks were asked several things like what a pinch of salt
or a hand of capers amounts to. By using photographs it is attempted
to make the size of these measurements clear. In the recipes of the
book you get directed to this measurements chapter.

NL In deze kookclub hebben de amateurkoks het doel om professioneel
te koken. Een aantal koks vertelde dat het een droom was om enkel
bij het lezen van de ingredi‘nten en de titel het gerecht te kunnen
maken. Dit lukte niet altijd en af en toe moest er gespiekt
worden. Het ontwerp is hierop gebaseerd.

De pagina's van het boek bevatten een speciale diagonale vouwlijn.
Als de kok een recept wil maken moet hij deze omvouwen. Op deze
manier staan de ingredi‘nten onder de titel en is de receptuur afgedekt.
Als het de kok niet lukt om enkel met de titel en ingredienten
het recept te maken kan hij deze terugvouwen om even te spieken.
Zo zal bij een ijverige kok, die alle menu's heeft gemaakt,
het boek een speciale vorm krijgen. Deze manier van ezelsoren vouwen
zorgt tevens voorhet gemakkelijk terugvinden van de favoriete gerechten.
Dit kookboek bevat een maatgeving achterin. Aan verschillende
koks is een aantal zaken gevraagd zoals: wat is 1 snufje zout,
een handje kappertjes. Dit resulteerde in grote verschillen,
vastgelegd met foto's.